Skip to main content
| Notícies

La presó de Junqueras és la nit de la llibertat

llaç grocEl jutge manté Oriol Junqueras a la presó d'Estremera! És una notícia tristíssima. L'Estat espanyol, si encara tenia crèdit, l'ha acabat de perdre tot. Són indefensables, des del punt de vista de qualsevol demòcrata, independentista o no, les mesures cautelars extremes que li estaven aplicant. ¿Es pot perseguir en una democràcia un polític que ha obeït el mandat de les urnes, que ha procurat fins al final el diàleg amb els adversaris polítics i que ha defensat sempre la no‐violència davant de les porres i les amenaces? Hi pots estar en contra, pots oposar‐t'hi ‐‐en democràcia, ¿es pot tancar els representants del poble a la presó? És més, Junqueras ha reiterat, escrivint des de la presó mateix, un missatge de pau i concòrdia, fins i tot quan li han impedit participar en les eleccions al Parlament. Quina vergonya la política espanyola!

Tenim quatre homes de pau a la presó:
Segueixen a Estremera dos membres del Govern, el vicepresident Junqueras i el conseller Joaquim Forn, acusats de complir el mandat de les urnes.
Segueixen a Soto del Real els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, acusats falsament de violència explosiva.

Recordem que els judicis continuen oberts contra tot el Govern i contra la Mesa del Parlament, en una pantomima judicial que Bèlgica ha deixat en evidència. Ens en recordem també, que el Tribunal Suprem va retirar l'euroordre contra el president Carles Puigdemont i el Govern a l'exili, quan va veure que l'administració de justícia belga estava a punt de denegar formalment l'extradició dels nostres representants! La justícia belga és independent, com ha de ser la justícia en tot estat de dret per protegir la gent de les arbitrarietats del govern. Trist el país on els jutges de l'alta magistratura són professionals nomenats per les seves afinitats polítiques.

Avui toca recordar que Oriol Junqueras és el vicepresident del Govern de la Generalitat i responsable de la nostra economia. Avui toca reivindicar la seva feina. Avui toca dir que les exportacions han augmentat, que el port i l'aeroport han multiplicat el seu trànsit, que el turisme ha continuat fort, que l'atur ha baixat, que la Generalitat ha fet superàvit durant la seva gestió al Departament d'Economia. Van intentar espantar la gent obligant empreses a canviar la seu social, i encara voldrien espantar‐la ara. Per defensar els seus interessos, van intentar embrutar la bona feina del nostre Govern i l'empenta social del nostre Parlament.

Però els seus intents d'espantar‐nos han fracassat: la majoria de la gent no ha tingut por ni els ha cregut.
Avui diem ben alt que, en unes eleccions en igualtat de condicions, amb igualtat de recursos, amb televisions i diaris que fessin periodisme i no solament propaganda, sense candidats a la presó ni a l'exili, els partidaris de la independència hauríem obtingut de 75 a 80 diputats i més del 50 % del vot. El 21 de desembre vam guanyar malgrat totes les adversitats i tot el joc brut!

Vam ratificar els resultats de l'1 d'octubre i la proclamació de la República. Ara no tolerarem que quatre diputats del Partit Popular dictin el que ha de fer la majoria del Parlament. Cada setmana que passem sense Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, veiem més clar que la seva condició és pitjor que la dels presos polítics. Són ostatges d'un govern corrupte que tapa la seva indecència amb Catalunya. Que els nostres llaços grocs cada dia, cada moment, els facin caure la cara de vergonya! Quanta hipocresia hem vist aquests mesos! Al cap dels anys hi haurà un moment que oblidarem els qui ja sabem que senten odi cap al que representa el compromís de l'Oriol Junqueras i tanta gent. Però sempre més ens sabrà greu el silenci dels qui esperàvem que defensarien la democràcia per damunt de l'interès del seu partit polític.

Exigim que la Fiscalia retiri les seves acusacions contra els diputats, els alcaldes i els activistes polítics que persegueix.
Exigim el lliure retorn del Govern legítim de la Generalitat, el que va sorgir de les eleccions del 27 de setembre de 2015 i ara les eleccions del 21 de desembre de 2017 han ratificat.
Exigim la revocació de l'article 155 i la reparació immediata dels seus desastrosos efectes.
Exigim tots els presos a casa, en ple exercici de la seva llibertat política. La seva llibertat és la nostra llibertat!

El rei Felip VI ens va contar per Nadal que Espanya és una democràcia madura. A Catalunya, ens sembla que una democràcia que té presos polítics i que intenta alterar als tribunals el resultat d'unes eleccions és una democràcia podrida. Fins que l'Oriol Junqueras no torni a Sant Vicenç dels Horts, no descansarem. Sabem que una amplíssima majoria de catalans, partidaris de la República o no, de gairebé tots els partits i de moltíssimes organitzacions, unirem els nostres esforços contra la repressió i per la llibertat.
Visca la República Catalana!!

ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA